Holland Horizon Foundation
Waar staan jullie voor?
Het doel van de Holland Horizon Foundation is nog steeds om in de ruimste zin van het woord direct of indirect met behulp van andere personen of instellingen , projecten in ontwikkelingslanden te stimuleren en te ondersteunen, welke tot doel hebben de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Wij richten ons vooral op water- en hygiëneprojecten.
Wat is jullie drijfveer?
Inmiddels hebben we door de jaren heen een behoorlijk netwerk opgebouwd in Sri Lanka en kennen we veel mensen. Via dit netwerk komen we ook steeds weer aan nieuwe projecten. Zo blijft het ook telkens voor ons weer een uitdaging om op diverse locaties mensen te kunnen helpen om deze zo weer bestaanszekerheid te bieden.
Waarom doen jullie dit?
De stichting is opgericht in 1983 en dus al ruim 40 jaar actief. Daar waar we eerst hulp boden in landen als Sri Lanka, Ghana, Indonesië en meer, beperken we ons nu tot Sri Lanka. Met name is dit ingegeven door het feit dat onze oud bestuursleden die contacten hadden in deze andere landen, niet meer verbonden zijn aan de Stichting.
Bestuursleden Christian Kamps en Piet Bakker zijn ooit als uitgezonden vrijwilliger begonnen bij Horizon Holland. Beiden hebben we tuinbouw en onderwijs voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als achtergrond. Het zit dus in ons bloed om wat voor anderen te kunnen betekenen.
Wat is jullie doelgroep en welke activiteiten voeren jullie uit en waar?
Onze doelgroep zijn minderbedeelden en mensen met een mentale en / of fysieke beperking. De hulp bieden we zowel aan individuele personen, tehuizen en scholen in Sri Lanka.
We hebben het laatste jaar in Sri Lanka vele kleinschalige projecten bezocht. Dit varieerde van particuliere hulp waar wij o.a. voor een hulpbehoevende jonge vrouw een aangepast toilet hebben kunnen realiseren, tot het financieren van een motorboot voor een visser die rolstoelgebonden is, zodat hij in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien.
Daarnaast zijn er enkele grote projecten welke wij uitvoeren in samenwerking met de Stichting Kansarmen Sri Lanka en De Wilde Ganzen. Dit zijn waterprojecten. Momenteel wordt er druk gewerkt in Galboda in het Kandy district.
Hier wonen in een dorpje op een afgelegen gebied 130 families op een oude theeplantage. Deze is niet meer in gebruik en de meeste inwoners hebben dan ook geen inkomsten. Men is voornamelijk afhankelijk van giften en veel zelfredzaamheid. De watervoorziening dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en werkt niet meer.
Samen met bovenstaande organisaties hebben we middelen gevonden om deze families te helpen aan een nieuwe waterbron met tanks en waterleidingen naar de huizen. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van vroegere kennis door een waterbron boven op de berg te gebruiken, waardoor je geen pompen (dus stroom) nodig hebt om het water in het dorp en de huizen te krijgen.
Het aansluiten van de watertoevoer in de huizen zal door de bewoners onder begeleiding van de Stichting Kansarmen Sri Lanka zelf worden uitgevoerd. Dit doen we om kennis over te dragen, zodat de bewoners in de toekomst zelf reparaties kunnen uitvoeren en tevens drukt dit een groot deel van de kosten. Op onze website van Horizon Holland (zie onder) zijn filmpjes te zien over de vorderingen in deze.
Project hulp aan individuen
We ondersteunen kleinschalige projecten aan personen of gezinnen om middels een financiële injectie een bestaan als zelfstandige te starten. Te denken hierbij aan het beschikbaar stellen van een naaimachine, gereedschap tot aan een vissersboot. Daarnaast zijn er projecten bij arme gezinnen die geen of nagenoeg geen inkomsten hebben omdat een gezinslid een beperking heeft. Veelal is dan ook een verzoek om een aangepast toilet of douche.
Project hulp aan scholen
Veel schooltjes op het platte land hebben geen of onvoldoende voorzieningen om normaal onderwijs te kunnen geven. Vanuit de overheid krijgen ze (te) weinig geld voor de lesmaterialen en om de school te onderhouden. De meeste vragen komen dan ook voor watertanks, sanitaire voorzieningen, computers , kopieerapparaten en speelvoorzieningen. Het is dan heel fijn om te zien dat met relatief weinig financiële middelen heel veel kinderen weer zijn geholpen. Wij zien soms schollen van meer dan 100 leerlingen waar maar 2 toiletten zijn. Dit levert onhygiënische situaties op.
Ook is er regelmatig vraag van scholen om ondersteuning te bieden bij de opzet van een groentetuin. Doel hiervan is enerzijds educatie en anderzijds om de kinderen op school eten te geven. De groente die teveel is geproduceerd wordt verdeeld onder de minder bedeelde families. Op deze manier proberen ze ook de ouders te betrekken bij de school. Vaak werken ouders dan mee in de tuin in ruil voor een deel van de opbrengst. Zo worden er meerdere doelen bereikt.
Grootschalige projecten
In samenwerking met de Stichting Kansarmen Sri Lanka en de Wilde Ganzen worden er grotere projecten opgepakt. Afgelopen tijd hebben we bij een tehuis van 60 gehandicapte bewoners een watervoorziening aangelegd, bij een schooltje hebben we naar water geboord en nu hebben zowel de school als ook omliggende families water en momenteel zijn we een nieuwe watervoorziening aan het aanleggen in een afgelegen dorp.